VPS_longlogo2

FRG - frivilliga resursgruppen

FRG, frivilliga resursgruppen, är ett koncept som lokalt i respektive kommun samlar frivilligorganisationers förmåga att bistå samhället i en kris. FRG av särskilt utbildade frivilliga som kan kallas in för som en förstärkningsresurs vid kriser eller svåra händelser. På den här sidan, som kontinuerligt utvecklas vidare, visar vi upp olika framgångsexempel eller berättelser från FRG:s verksamhet runt om i landet (i Sverige har ca 160 kommuner en FRG). Mer om FRG finns på frivilligaresursgruppen.se.

Bilder från utbildningar i kriskommunikation 2016 och 2017

Bilder från kriskommunikationsutbildning i Umeå 20170929-1001

Bilder från kriskommunikationsutbildning i Skövde 20170519-21

Bilder från kriskommunikationsutbildning i Malmö 20160923-25

Bilder från kriskommunikationsutbildning i Södertälje 20160930-1002

Bilder från kriskommunikationsutbildning i Södertälje 20161007-09

Utbildningarna innehöll teori och praktik (scenarioövning) för funktionärer ur FRG, frivilliga resursgruppen, från olika kommuner i landet. Patrik Vuorio  ingick i kursledningen på uppdrag av Civilförsvarsförbundet inom ramen för VolunteerPower Swedens verksamhet.

FRG i Järfälla svämmade över av insatsvilja

FRG Järfälla blev vid Västmanlandsbranden 2014 utkallade till grannlänet för att hjälpa till och förstärka i krishanteringsinsatsen. Lite över ett år senare drabbades Järfälla på hemmaplan av så att säga motsatsen till kris, när ett större regnoväder kom att leda till rekordstora översvämningar i kommunen.

FRG larmades ut på kvällen 6/9 2015 och arbetade från 19-tiden på kvällen till 7-tiden på morgonen som förstärkning åt Järfälla kommun med information och trafikhänvisning vid avspärrningar. Patrik Vuorio från VolunteerPower Sweden ingår i FRG Järfälla och deltog i insatsen, och kunde även ta några bilder. Se vår sida här med bilder och information om FRG Järfällas insats vid översvämningen!

Två eldsjälar från FRG Härryda, FRG-ansvariga Olav Elieson (vänster] och Lennart Palm (mitten), med Patrik Vuorio från VolunteerPower Sweden framför en av gruppens fordon, en terrängbil typ TGB 11.

FRG Härryda - en grupp med starka band


FRG Härryda består av ett antal eldsjälar som arbetat fram en imponerande samling resurser för samhällets krisberedskap bestående av bandvagnar, terrängbilar och en mängd utrustning. VolunteerPower Sweden hade sommaren 2015 tillfälle att besöka dem och se deras resurser på plats.

Här kan du läsa mer om och se bilder på FRG Härrydas resurser och arbete!
 

FRG från många kommuner i två veckors storinsats vid Västmanlandsbranden

FRG från flera län kallades in för att hjälpa till vid den rekordstora skogsbranden i Västmanland 2014. FRG arbetade dygnet runt under två veckor på flera olika orter och bistod bland annat med hjälp till evakuerade, organisering av personer som ville hjälpa till, sortering av stora mängder förnödenheter skänkta av allmänheten och företag, stabsarbete, mat och dryck till hundratals personer flera gånger om dagen, inpasseringskontroll, dokumentation och stöd vid stabsplatsen, dokumentation i brandområdet, och andra uppgifter. Detta beskrevs i ett av våra nyhetsbrev (nr 5), och VolunteerPower Swedens samlingssida Hjältarna vid skogsbranden samlar även ett antal intervjuer, dokument och bilder som i många fall beskriver FRG:s insatser. Nedan finns några exempel.

FRG-konceptet exporterades till Förenade Arabemiraten

2009 fick Civilförsvarsförbundet uppdraget att hjälpa Förenade Arabemiraten (UAE) att bygga upp ett nytt pilotprojekt liknande FRG i landet. Patrik Vuorio, grundare av VolunteerPower Sweden, som då arbetade på Civilförsvarsförbundet som verksamhetsutvecklare och med internationella frågor kom att arbeta i Abu Dhabi 2009-2013, första halvåret som rådgivare och efter hand som utvecklingschef för frivilligprogrammet Sanid i hela UAE. Över 3,500 "FRG-are" utbildades under perioden och sedan dess många fler. Läs mer om detta här!

frivilligaresursgruppen.se - nationell hemsida för FRG

En nationell hemsida visar FRG:s arbete samlat över hela landet. Läs mer om FRG på www.frivilligaresursgruppen.se!

Följ FRG på sociala medier

VolunteerPower Sweden fick i slutet av 2014 uppdraget att bygga upp en nationell kommunikationsplattform på sociala medier för FRG. Denna finns nu och administreras sedan januari 2015 av Civilförsvarsförbundet. Följ gärna FRG:s arbete på dessa konton:
 
Facebook:   www.facebook.com/FRGsverige
Twitter:        www.twitter.com/FRGsverige (@FRGsverige)
Instagramwww.instagram.com/FRGsverige (@FRGsverige)
Youtube:      www.youtube.com/FRGsverige
Tillbaka till Resurscentrum / Goda exempel